marți, 3 martie 2015

Fundatia Europeana Titulescu organizează, în perioada 18 martie – 24 aprilie a.c., cursul cu tema generală România în noua configurație mondială

6 foști miniștri de externe, un membru al Academiei Române, ambasadori, reprezentanți ai mediului academic, inclusiv ai celui militar și de intelligence, toți aceștia se alătură unui nou proiect pe care Fundația Europeană Titulescu îl lansează astăzi.
FET organizează, în perioada 18 martie – 24 aprilie a.c., cursul cu tema generală România în noua configurație mondială. Modulele acestui curs sunt:
I. Politica externă a României în secolele XIX și XX – tumultul unui parcurs la limita imposibilului
II. Diplomația românească și rolul ei în contextul lumii globalizate a secolului XXI
III. O nouă ordine mondială? Aspecte ale geopoliticii globale
IV. România – de la izolarea anilor ’90 la poziția de frontieră estică a Uniunii Europene și NATO
Prelegerile subsumate acestor module vor oferi participanților oportunitatea de a dobândi cunoștințe fundamentale referitoare la istoria politicii externe și a diplomației române în ultimele două secole, o înțelegere aprofundată a relațiilor internaționale ale lumii contemporane, precum și o perspectivă asupra poziției României în noul context geopolitic al secolului XXI.
În ordinea cronologică a prelegerilor, academicianul Dan BERINDEI va conferenția despre ”modernitate și trezire națională” în politica externă românească, cu referire la perioada dintre Mica Unire și Marea Unire. Profesorul Ioan SCURTU va explica miza apărării integrității teritoriale în politica externă românească din perioada interbelică.Ambasadorul Constantin VLAD va evoca personalitatea lui Nicolae Titulescu și epoca Societății Națiunilor, parcurgând etapele prin care a trecut diplomația românească până în 1975, la Actul Final de la Helsinki. Decanul Facultății de istorie a Universității București, profesorul Adrian CIOROIANU, va schița arhitectura de alianțe a Europei în logica Războiului Rece și folosirea ideologiei ca instrument al politicii externe.Ambasadorul Sergiu CELAC va desluși stilul diplomatic și ”jocurile de societate” care au urmat căderii Zidului Berlinului. Fostul director al SIE, profesorul Teodor MELEȘCANU, va lansa întrebarea dacă securitatea României este doar o chestiune militară.Generalul Mihail E. IONESCU va prezenta actorii sistemului internațional actual și balanța de putere. Profesorul Adrian SEVERIN va face harta războaielor locale și a conflictelor înghețate iar generalul Constantin DEGERATU va analiza tendințele actuale de realiniere din punct de vedere geopolitic și geostrategic. Senatorul Titus CORLĂȚEAN va oferi o perspectivă asupra unui necesar proiect al României la Uniunea Europeană. Profesorul Cristian BARNA se va referi la prevenirea și managementul conflictelor în cadrul NATO și al UE. În sfârșit, președintele FET, Adrian NĂSTASE, va analiza redefinirea hărții geopolitice și a mediului de securitate la frontiera estică a comunității euro-atlantice și va aminti cursanților de ziua în care Google a învins secretul de stat – Operațiunea Wikileaks.
Prelegerile vor avea loc la Casa Titulescu, din Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, București. Cursul este structurat pe 4 module, 14 prelegeri (28 ore), cu o frecvență de 3 zile/săptămână (luni, miercuri, vineri) între orele 17.00 – 19.00. Taxa de participare este de 1.000 lei (800 lei pentru studenți). Cursul se încheie cu eliberarea unui certificat nominal de absolvire.
Mai multe informații legate de program, lectori și procedura de înscriere găsiți la http://www.titulescu.eu/2015/02/cursul-romania-in-noua-configuratie-mondiala/ .
Adresa de email pentru inscriere este cursurifet@gmail.com. Va asteptam in numar cat mai mare!

Echipa FET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu