SOCIETATEA CIVILA IN SECTOARELE CAPITALEI (pentru pagina Web, clic pe denumire):

miercuri, 16 septembrie 2015

Nicușor Dan: ”Să pui un om susținut de Vanghelie în fruntea Primăriei Capitalei e un gest de iresponsabilitate politică”

Nicușor Dan, președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), acuză lipsa de responsabilitate a partidelor din Consiliul General al Municipiului București, după ce în fruntea Primăriei a fost instalat un om provenind  de la PPDD, susținut de Marian Vanghelie și care , în ultimele nouă luni, a luat cuvântul doar o dată în Consiliu.

,,Partidele reprezentative din Consiliul General se fac vinovate de haosul actual din Primăria Capitalei și tot către ele trebuie să se uite bucureștenii la iarnă, când nu vor avea căldură în calorifere, sau când vor aștepta cu zecile de minute autobuzele în stații. Să pui un om susținut de Marian Vanghelie în fruntea Primăriei Capitalei, reprezintă un gest de iresponsabilitate politică, mai ales acum când sunt probleme grave de rezolvat,, a declarat Nicușor Dan.
Potrivit liderului USB, noul primar interimar al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, a luat cuvântul în Consiliul General doar o singură dată, în ultimele nouă luni, în aprilie, când a vorbit pentru trei minute despre pista pentru bicicliști de pe Calea Victoriei. ,,Aveam astfel dimensiunea interesului pe care Ștefănel Dan Marin îl manifestă pentru problemele importante ale Capitalei, dar și lipsa totală de responsabilitate a partidelor cărora bucureștenii le-au dat votul lor să le reprezinte interesele la nivel de administrație locală.,, a mai precizat Nicușor Dan.
Referitor la Acordul pentru bucureșteni, în baza căruia partidele din CGMB au ales noua conducere a Primăriei Capitalei, Nicușor Dan a ținut să sublinieze că primele două puncte ale acordului, care se referă la audit în Primărie și la afișarea pe site a  tuturor contractelor de achiziție publică din ultimii  trei ani,  sunt preluate din Planul de Curățenie Generală în Primăriile Capitalei, lansat de el în urmă cu o săptămână.
,,Apreciez că au considerat valoroase propunerile mele pentru a le include în acordul lor politic și aștept cu nerăbdare acum  punerea în practică a acestor măsuri, prin votul consilierilor generali și locali. Le reamintesc că sfârșitul lunii octombrie este termenul până la care trebuie să demareze achizițiile pentru un audit independent, profesionist al primăriilor, și pentru afișarea pe site-urile acestor instituții a tuturor contractelor de achiziție publică din ultimii trei ani”, a declarat Nicușor Dan.
Președintele Grupului de Inițiativă al USB a anunțat săptămâna trecută  Planul de Curățenie Generală în Primăriile Capitalei, care vizează transparență în cheltuirea banilor publici și curățirea administrației locale de  grupuri de interese transpartinice, de corupție și ineficiență. Nicuşor Dan intenţionează să candideze anul viitor pentru fotoliul de primar al capitalei.

duminică, 6 septembrie 2015

Primarul Bucurestiului, Sorin Oprescu, arestat

Sorin Oprescu, reținut de DNA

El va fi prezentat, duminică, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.
"Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar", susțin procurorii.
DNA precizează că, sâmbătă, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători, pentru edilul municipiului București.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Viceprimarul Pieptea: Mandatul edilului Oprescu se suspendă dacă se decide arestarea preventivă

"Primarul general Sorin Oprescu a fost reținut pentru 24 de ore, urmează ca după aceste 24 de ore justiția să ia o decizie. Justiția trebuie lăsată să își urmeze cursul independent. În cazul în care primarul va fi eliberat și își va putea exercita sarcinile de serviciu va reveni la Primărie.
În cazul în care se va decide continuare prin arest preventiv conform Legii nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, mandatul primarului se suspendă", a spus Cornel Pieptea.
Potrivit acestuia, acest act administrativ este emis de prefectul Municipiului București. "Ulterior Consiliul General va alege dintre cei doi viceprimari existenți în momentul de față un viceprimar care să preia toate atribuțiile primarului general.
Dacă decizia va fi aceea de a fi eliberat și practic primarul este considerat nevinovat, el va reveni și va ocupa funcția pe care o are în momentul de față", a precizat viceprimarul Capitalei.
În opinia sa, Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa aceasta funcția de edil general al Capitalei. "Cred că odată primarul general reținut pentru 24 de ore acesta nu mai are legitimitatea pentru a ocupa această funcție reprezentativă pentru București și nu mai are forța necesară pentru a realiza și conduce o primărie atât de mare.
Să nu uităm că Primăria Municipiului București, care are un buget de aproape 1 miliard de euro, deservește 2 milioane de locuitori", a adăugat Pieptea.